fbpx
Sari la conținut
Clinica Biodent

Proteza totală

Ce este o proteza totala dentară?

 O proteza totala dentară este o lucrare protetică mobilă pentru  suplinirea dinţilor lipsă. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii  naturali, şi necesită un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de  proteze sunt mult mai estetice şi mai confortabile decât înainte.

 Proteza totală convenţională
 – O proteză totală convenţională este montată după extracţia tuturor  dinţilor şi vindecarea ţesuturilor. Vindecarea poate dura câteva luni,  timp în care nu veţi avea dantură.
Proteza totală imediată
– O proteză totală imediată se inserează imediat după extracţia dinţilor. (După ce medicul dentist a luat măsurile şi a făcut mulajul maxilarului la o vizită anterioară.) Avantajul protezei imediate este că nu vă lasă un timp îndelungat fără dantură, însă dezavantajul este că trebuie recăptuşită la câteva luni după inserţie. Aceasta din cauză că osul se remodelează pe măsură ce se vindecă, iar proteza îşi pierde stabilitatea.

Recomandări pentru îngrijirea protezei:

– Întotdeauna manevraţi proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apă. Dacă o scăpaţi, se poate sparge.

– Nu lăsaţi proteza să se usuce. Când nu o purtaţi, ţineţi-o într-o soluţie specială pentru curăţat proteze sau în apă curată. – Nu folosiţi apă caldă, pentru că o poate deforma.

– Periajul zilnic al protezei va înlătura resturile alimentare şi placa bacteriană şi va împiedica pătarea acesteia. Proteza poate fi curăţată de medic prin detartraj ultrasonic, însă acesta nu elimină necesitatea unui periaj zilnic complet.

– Periaţi-vă gingiile, limba şi palatul în fiecare dimineaţă cu o periuţă moale, înainte de fixarea protezei. Astfel veţi stimula circulaţia în ţesuturi şi veţi îndepărta placa bacteriană.

– Dacă proteza se rupe, se sparge, se crapă sau nu mai stă fixă, adresaţi-vă medicului dentist. Nu încercaţi să o reparaţi singur(ă), pentru că se poate distruge definitiv.