Extracții dentare
Extractia dentara (exodontia) inseamna indepartarea unui dinte din gura. Extractiile sunt practicate intr-o larga varietate de situatii incluzand caria dentara care a distrus prea mult din dinte astfel incat acesta sa nu mai poata fi restaurat.
Dintii sparti, fracturati sau afectati de carii intinse pot fi candidati pentru extractie
Dintii care au carii foarte mari se pot fractura astfel incat sa nu mai poata fi reparati. In acest caz extractia acestuia este cea mai buna sau cel putin cea mai rezonabila solutie. Cu siguranta intotdeauna vor fi cantarite avantajele si dezavantajele extractiei. In anumite cazuri repararea dintelui pur si simplu nu este posibila. In alte cazuri costul tratametului sau succesul pe termen lung sunt factori care determina alegerea acestei proceduri terapeutice.
Dintii care necesita tratament de canal si care din diverse motive nu permit acest lucru vor trebui sa fie extrasi
Anumiti dinti pot necesita in scopul tratarii lor prepararea si obturarea canalelor radiculare . In timp ce majoritatea dintilor nu prezinta nici un obstacol pentru a fi tratati endodontic, pot exista factori care sa impiedice tratarea anumitor dinti. In acest caz este indicata extractia dintelui bolnav.